prva strana

Ponedeljak, 29. April 2024.

Revija KOLUBARA - Mart 2006 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Local Press istraživanja

Valjevo: ista meta, isto odstojanje

U okviru projekta

Branko Vićentijević

Golotrbe devojčice

– U Valjevu ima 15 radio i četiri TV stanice. Državni su Radio Valjevo (sa dva programa) i Regionalna TV Valjevo (TVA), ostale su privatne ili partijske. Pristojan informativni program imaju Radio Valjevo i privatni Radio Patak, član ANEM-a, godinama najslušaniji po istraživanjima IREDž-a, odnosno TVA i privatna VTV, koja je najgledanija. Dakako, specifičnu poziciju zauzima romski Radio Točak. Ostalo, bez obzira na rejting, slušanost i gledanost, vrvi od improvizacije, programa niskog profesionalnog i tehničkog kvaliteta, sa mnogobrojnim „golotrbim” devojkama, čiji je osnovni zadatak da sagovornicima mikrofone „u krajnike guraju”.

Najčešće se, i najlakše, pokrivaju konferencije za novinare, tu prednjače političke stranke, za izjave se jure opštinski oci i ini direktori javnih preduzeća i ustanova, poneko ima goste iz Beograda i(li) lokalne sredine (najčešće bez mogućnosti sučeljavanja stavova (političkih) neistomišljenika (svako veče „gusla” neko drugi), agencijske vesti iz zemlje i sveta skidaju se, bez pare i dinara, najčešće sa sajtova RTS-a ili B-92!

Među mladim novinarima, snimateljima, montažerima ili realizatorima (pogotovo TV) programa malo je zaposlenih, honorari su takvi da za njih ne vredi ni cipele cepati. Ali, Valjevo je poodavno mrtav grad, grad bez tržišta, u kojem su najbolja preduzeća SUP, SO Valjevo i javna preduzeća!

Kada je odnos prema životu većine lokalnih redakcija u pitanju, najčešći princip njihovih gazda (i urednika) je „Veži konja gde ti babo kaže!” Otuda bi se s pravom moglo reći da se medijsko-politička scena u Valjevu u suštini nije mnogo promenila ni posle 5. oktobra 2000: ko se borio protiv Miloševićevog režima „ratuje” sa glupostima demokratske vlasti, ko je bio sluga Slobine politike ni sada se ne buni, ko se tada nije mešao u svoj posao ni danas se ne ističe.